Jdi na obsah Jdi na menu
 


Labská cyklotrasa - úsek Toušeň–Kostelec

17. 7. 2014

Nástup a cíl: Lázně Toušeň (parkoviště u řeky – z náměstí kolem hospody z kopce k vodě), ideálně ve všední den v dopoledních hodinách, kdy je na trase velmi málo lidí... Úsek z Brandýsa do Kostelce po levém břehu je ideální i pro bruslaře (přejezd Brandýsa ideální není)

p1110922.jpg

Po odstranění všech cyklistických potřeb z vnitřku i vnějšku vašeho auta se vydáte vlevo po asfaltce kolem vody směrem na Brandýs (tam byla nějaká malá objížďka kvůli padajícímu svahu); před mostem pod zámkem – ještě před cvičným kanálem pro slalomáře – zahnete vlevo a první možnou cestou zase vpravo přes mostek do parku (můžete také snést kola po schodech za kanálem, ale to je v případě více dětí obtížné)... projedete park a stále kolem vody šlapete až do Kostelce. Cestou je několik zastavení s příjemným posezením (a pro děcka i protažením na všelijakých lezeckých minihřištích), o víkendech asi 3 možnosti zakoupení zmrzky a nápojů v přistavených stáncích (my jsme se tomu úspěšně vyhnuli, jelikož byla středa a to měli zavřeno).

p1110936.jpg

p1110926.jpg

V Kostelci přejedete most a pokračujete po druhé straně řeky po prašné – po dešti se spoustou louží – děcka je milují, já méně, a kola se omyjí – místy trochu kamenité cestě kolem rybářů do Borku. Projedete chatovou osadou a dále lesem (došlo tady k nějaké změně trasy oproti původnímu značení, takže nás to vyplivlo v Boleslavi trochu jinde než sem čekala. Ale je to krásný úsek trasy stinným lesem po široké cestě - idylka pro ty, co neradi drncají, ale nemusí jako já asfalt. Intuitivně jsme to namířili k věži kostela (našli jsme tam pěkné hřiště s trampolínou, lanovým jehlanem a posilovacími stroji, tak jsme museli zastavit (asi na hodinu).

Dnešní cyklotrasa centrum úplně míjí, ale není moc dobře značená, takže jsme se napojili na původní, kterou znám z předloňska, a pokračovali až k vodě, dále přes sportovní areál Houšťka (kde jsme si přidali asi 3 kola na bruslařském 1200 m dlouhém "oválu"). Dále cyklotrasa téměř kopíruje modrou turistickou značku lesíkem až do Káraného.

Za mostem (už tam jsou nájezdy na obou stranách, takže o kulturistiku s děckými koly na zádech přijdete) zahněte vlevo k pískovně Malvíny a dejte si řádnou koupel než budete zase štosovat kola na střechu auta. Z této strany bývá prázdno, není tam ideální pláž, ale přístup do vody je pozvolný a voda čistá.

p1110943.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Největší slabinou je nakládání kol na střechu, protože do kufru se mi čtyřiadvacítky zkrátka nevejdou... Zdar a sílu... zvládla jsem to sama se třema děckama 6+6+8, tak to dáte taky.

Čas "jízdy": asi 6 hodin i se svačinami, focením, hraním, hozením žabek a koupáním, samotný dospělý to dá za slabé dvě hodinky i s osvěžením.

mapa